Najbolji način da predvidiš budućnost je stvoriti je

(ELLA DVORNIK, spisateljica-bloggerica, London)

 

- Priopćenje za javnost -        

 

                                                                                    Stubičke Toplice, 2. 12.2016.

 

 

Završeni Dani alternativnih goriva 2014. i 14. LPG Summit jadransko-jonske regije

 

Na Danima alternativnih goriva 2016. i 14. LPG Summitu jadransko-jonske regije koji okupljaju znanost, gospodarstvo i najbolje poslovne prakse iz alternativnih goriva Jadransko-jonske regije, u Stubičkim se Toplicama okupilo 229 sudionika iz 27 zemalja.

Tijekom tri radna dana Foruma i Media festivala o alternativnim gorivima te LPG Summita prikazano je 125 znanstveno-istraživačkih radova koji mogu unaprijediti poslovanje tvrtki povezanih s energetskim i prometnim sektorom, 22 video uratka, 6 studija, uručena su priznanja za najbolje fotografije, web stranice, medijske kampanje, grafički dizajn stranica, glasila i radio emisije. Glavni naglasak na Međunarodnom forumu i Media festivalu bio je na primjeni Direktive 94/14 EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, usvojene 22. 10. 2014.

Domaći i strani gospodarstvenici su na Danima alternativnih goriva predstavili kako izgledaju kvalitetni projekti s alternativnim gorivima. Zanimljivo je bilo pogledati i poslušati rezultate rada i iskustva Italije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanje, ali i EU u cjelini.

„Zbog liberaliziranog uvoza bez ograničenja vrste i starosti vozila, Hrvatska je praktički postala zemlja za automobilski otpad EU, baš kao i zemlje u susjedstvu. Imamo nenormalno mnogo vozila na dizelski pogon, uglavnom starije generacije, koji znatno zagađuju okoliš te ugrožavaju zdravlje ljudi i po tome smo na razini Bugarske i Rumunjske ”, istaknuo je Branimir Palunko, predsjednik Zajednice za ukapljeni naftni plin pri HGK jedan od suorganizatora Dana alternativnih goriva i LPG Summita i dodao da, ako istinski želimo poboljšati kvalitetu zraka, kojeg je najveći zagađivač sektor prometa, moramo razmisliti kako prijeći na alternativna goriva ili smanjiti broj od gotovo 400.000 motornih vozila starije generacije, koji znatno zagađuju zrak i okoliš.

Sudionici poslovnih skupova na Danima alternativnih goriva pozdravili su i hrvatsku poreznu reformu koja je u tijeku, smanjivanje poreznog opterećenja i izmjene Zakona o javnoj nabavi, istaknuvši da je to bilo nužno te je naglašeno da gospodarstvenici od nove Vlade RH očekuju i više razumijevanja za vlastite, hrvatske energetske izvore, poticanje uporabe alternativnih goriva u vozilima starije generacije, daljnji razvoj mreže za punjenje električnih vozila, jačanje infrastrukture za stlačeni prirodni plin (CNG) te podučavanje javnosti prednostima alternativnih goriva.

Čula su se i iskustva iz zemalja Jadransko-joneske regije koja sve više prihvaćaju alternativna goriva, ali se i susreću i s brojnim problemima oko implementacija zboga zastarjele i s EU neharmonizirane legislative. O poticajima i subvencijama da i ne govorimo... Ali zato imaju sjajne, pohvale vrijedne projekte koji se mogu uspoređivati i s ekonomski razvijenim zemljama EU.

 U sklopu Foruma i Media festivala o alternativnim gorivima dodijeljena su i 44 naziva, priznanja i nagrade za najbolje projekte, medijske radove i kampanje za “Ambasadore alternativnih goriva za 2016.”, najbolje promotore alternativnih goriva.

Organizator Dana alternativnih goriva i 14. LPG Summitu jadransko-jonske regije jest Euro Energy, uz suorganizaciju Hrvatske gospodarske komore i pokroviteljstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Strateški partneri Dana alternativnih goriva 2016.godine je Crodux Energy, a pod prokoviteljstvom INA d.d. Europski parrtneri u Danima alternatih goriva Jadransko-jonske regije bili su EAFO - European Alternative Fuels Observatory, AEGPL - krovna europska LPG asocijacija, NGVA Europe - europska asocijacija za CNG i bioplin te Koordinacija za alternativna goriva Jadransko-jonske regije.

Tijekom održavanja poslovnih skupova Organizatori su primili niz prijedloga da se i iduće godinue ponovno održe Dani alternativnih goriva kao svojevrsna platformu za razmjenu poslovnih iskustava i analiziranje postignuća u primjeni Direktive 94/14 EU i drugih strateških dokumenata koji se odnose na ekologiju i energetsku učinkovitost. Bez obzira da li se radi o zemljama koje su punopravne članice EU ili su na putu da to postanu.

Alternativna goriva ne poznaju granice. Čine dobro okolišu i ljudima. Sada i svugdje.

(o svemu opširnije u narednim danima)

 

 

Visitors:38215

Petak, 10 Srpanj 2020 22:04
Idi na vrh